Vissza

Miért jó, kinek jó, ha helyit vásárolunk?

Blog - 2020-11-26

A kínálatot a kereslettel tudjuk befolyásolni, alakítani, vásárlásunkkal ugyanis mindig szavazunk valami mellett. Legyen ez az etikus munka, a környezettudatos, helyi termék. Gondolkodj globálisan, cselekedj és vásárolj lokálisan!

Kinek is jó, ha helyit vásárolunk? Mondhatnánk, hogy egész egyszerűen mindenkinek, de nézzük meg alaposabban az összefüggéseket.

Talán az egyik legfontosabb tényező a helyi kisvállalkozások, kézművesek, termelők, stb. támogatása, különösen olyan nehéz időkben, mint a világjárvány okozta gazdasági válság. Ezzel a tényezővel olyan pozitívumok járnak, mint pl. a regionális közösségek, társadalmi kapcsolatok erősödése. Példa lehet itt a közösségi hálókon egyre népszerűbb mozgalom, amelyekkel a helyi kézműveseket támogatják és népszerűsítik, különösen az ünnepek előtti időszakokban.

Egy másik, ugyanolyan fontos tényező, a minőség: a helyi termék megbízhatóbb, ugyanis könnyebben ellenőrizhető. Továbbá, a rövidebb szállítás olyan előnyökkel jár, mint a kevesebb szállítási költség a termék árában és a kisebb környezeti terhelés (elsősorban légszennyezés), ökológiai lábnyom.

Röviden és tömören. Jöhet az ellenérv, hogy az import olcsóbb. Sok esetben valóban. De milyen áron? A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization) oldalán ijesztő adatokat közölnek a modern rabszolgaság és gyermekmunka körülményeiről, áldozatairól: minden 1000 emberre 5,4 modern rabszolga jut, 4-ből 1 modern rabszolga pedig gyermek. (https://www.ilo.org/global/topics/forced-labour/lang--en/index.htm) Ennyi akár bőven elég is lenne, hogy elvegye a kedvünk a kétes, olcsó termékektől, de ott van még a környezetre gyakorolt hatásuk is, mint pl. a hosszú szállítással járó szennyezés, a környezetre és egészségre egyaránt ártalmas vegyi anyagok felhasználása pl. az élelmiszerekben vagy a ruházatban. („A Greenpeace International jelentése szerint, a vezető divatcégek olyan ruhákat forgalmaznak, amelyekben lévő veszélyes vegyi anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat vagy akár rákkeltő anyagokká bomlanak.” – https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/1299/veszelyes-vegyi-anyagok-a-divatban-nemcsak-a-zaranak-vannak-mocskos-titkai/ )

A helyit választva a fent említett veszélyek kiküszöbölődnek. Ugyanakkor kialakul egy olyan előnyös helyzet (win-win), amellyel mindenki jól járhat: a kisvállalkozó/termelő is és a vásárló is.

Ne feledjük: csak a kereslettel tudjuk befolyásolni, alakítani a kínálatot, a vásárlásunkkal ugyanis mindig szavazunk valami mellett. Legyen ez az etikus munka, a környezettudatos, helyi termék, hogy mindenki jól járjon. Gondolkodj globálisan, cselekedj és vásárolj lokálisan!

Iratkozz fel a(z) ÖkoMami hírlevelére
A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás