delivery header Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 350 RON

Vissza

8 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt belevágok a mosható pelenkázásba:

Blog - 2023-02-11

A bejegyzés megírásakor már több mint öt éve, már a harmadik alannyal használjuk folyamatosan a mosható pelenkákat. Egyetlen egy dolgot bánok így utólag, amit ma másképp tennék: nem adnám fel az elején, az első „kudarc” után. Utólag rájöttem, hogy milyen apróságon múlt a dolog, és, hogy egy pici segítséggel milyen könnyen átlendültünk volna rajta. Így történt, hogy fél évre félretettük a pelenkákat, amikor is újult erővel lendültünk bele, és azóta is rendületlenül használjuk. (És ezért van az, hogy minden adandó alkalommal örömmel mesélek róluk, minden érdeklődőnek próbálom megadni azt a segítséget, illetve löketet, amire nekem szükségem lett volna a legelején.) Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyek nagyban segítették volna az elindulásunkat, ha akkor tudom.

8. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. – Ha elkezdesz információkat gyűjteni/böngészni, nagyon sok ismeretlen fogalommal, megnevezéssel találhatod szembe magad, amitől a mosható pelenkák használata bonyolultnak, kiismerhetetlennek tűnhet. Nyugi, nincs benne az égvilágon semmi ördöngösség. Sőt, nem is kell minden típussal, anyaggal, márkával és még ki tudja mivel tisztában lenned az elején. Egyszerűen csak szerezd be az első egy-két darabodat, add rá a picire és onnantól máris tisztul a homály.

 

7. Nem vagy egyedül. – Nem is gondolnád, mekkora közössége van a mosizásnak. A közösségi felületeken a nagy, gyűjtőcsoportokon kívül most már szinte minden régiónak megvan a maga helyi kis csoportja, ahol akár még próbacsomagot is tudsz kölcsönözni. De egy idő után azt is észreveszed, hogy a közvetlen környezetedben egyre több mosipelusos baba van. Használd ki ezeket a lehetőségeket, és kérdezz, tapogass. Sokkal közelebb kerülsz a tudáshoz (és sokkal több időt megspórolsz), mintha egyedül keresgélnéd meg az információkat.

 

6. A mosható pelenka használata nagyon egyszerű. – Első hallásra sokaknak az anyáink, nagyanyáink idejéből való pelenkák jutnak eszébe, amelyeket főztek, vasaltak, és megrémülnek, hogy ennyire macerás. Közel sem. Feladod, leveszed, öblíted, gépbe rakod, szárítod, feladod, és így tovább, körbe-körbe, hosszú éveken keresztül, ugyanis nagyon bírják a strapát. Az ezekre a folyamatokra vonatkozó kérdéseidre pedig választ kaphatsz a fent említett közösségekben.

 

5. Nagyon leegyszerűsítve a pelenkákról: Lényegükben két fontos elemük van: a nedvszívó réteg és a vízálló réteg. A fajták elnevezései pedig – zsebes, külső, csónakos, AIO, AI2, stb. – a töltés (betét, vagyis a nedvszívó réteg) belehelyezésének módjára utalnak.

 

4. Ne szerezz be elsőre egy teljes készletet. – Vannak ismertebb, menőbb típusok és márkák, amiket nagyon sokan szeretnek és ajánlanak, te azonban ne dőlj be ezeknek. Nem azt mondom, hogy nem jók, sőt, sok éves tapasztalat alapján állítom, hogy azok! De azt, hogy a te babádra melyik fog szebben illeszkedni, vagy számodra melyik fajtának a használata lesz könnyebb (ne adj’isten a család többi tagja melyiket lesz hajlandó ráadni a gyermekre), csak használat során tudod kideríteni. Több éves tapasztalatom alapján ez az egyik legfontosabb tanácsom: szerezz be egy szimpatikus pelenkát, használd pár napot, majd egy következő típust, és egy tovább, egyenként, amíg már te is látod, érzed a különbséget a használatban. És az, hogy végső soron hány darab mosható pelenkára van szükségetek, az a típusaiktól is függ.

 

3. Nem biztos, hogy végig ugyanaz marad a kedvenc pelenkátok. – Ahogy nő a csemete, változhat az alakja is. Lehet, hogy a combosabb baba épp annyit nyúlik a mozgás fejlődésekor, hogy változik, melyik pelenka hogy áll rajta. Ha tehát van egy nagyon szép, nagyon jó pelenkátok, de pl. nyomja a pici bőrét, csak tedd el egy kis időre. Lehet, hogy később még nagyon fogjátok szeretni. Vagy ha nem, lehet, hogy a tesón már egészen másképp fog állni.

 

2. A méretet is ki kell tapasztalni. – Alapvetően több méret közül lehet választani, márkától függően. Pár hasznos tudnivaló ezzel kapcsolatban:

   • A legkisebb méret, az újszülötteknek való, tényleg nagyon pici. Ami nagyon jól jön, ha vékonyka kisbabád van, az is lehet, hogy akár 3-4 hónapig is tudjátok használni. Ez esetben nagyon nem mindegy, hogy az egyméretes pelenkát állítod-e kicsire (ami még így is nagyon nagy a kisebb, vékonyabb babákon), vagy gyönyörűen mutat rajta és jól teljesít a kicsi pelus. Ha viszont combosabb a baba (kisfiúk esetében gyakrabban), akkor nagyon hamar kinövi az újszülött méretet, így nem biztos, hogy megéri beruházni egy nagyobb készletre.

   • Bizonyos márkáknak van köztes mérete az újszülött és az egyméretes pelenka között, ez jellemzően a „2-9 kg.” kategória. Ez nagyon jó befektetés vékonykább és combosabb babák esetén egyaránt, mert szebben illeszkedik és áll a popsin, mint a nagyobb pelusok kicsire szűkítve, de több ideig kihasználhatóak, mint az újszülött méretűek.

   • Az állítható/one size/egyméretes pelenkák azok, amelyek a pelenkázós korszak nagy részében forgalomban vannak. Lehet ugyanis kisebbre is állítani, teljes méretükben pedig már nagyobbacska babákra is jók, sok esetben elég ez a méret szobatisztulásig. Tehát ezek esetében a legfontosabb, hogy megtaláljátok a számotokra legelőnyösebb típust, márkát.

   • Vannak nagyobb méretű pelenkák is korban és méretben nagyobb babák részére is. Ezek általában a szobatisztulás előtt nem sokkal vannak használatban, így ezekből sem kell egy nagy készlet. Előnyös lehet ilyen esetben a pelenkakülső, amiben a nedvszívó réteget kell cserélgetni, magát a külsőt nem kell minden használat után mosni. Ha pl. van 3 ilyen külsőtök, felváltva használd, hogy egy-egy darab szellőzhessen 2 használat között, illetve ha egy használatban van, a másik kettőt moshatod és száríthatod.

     

 1. Ha már belejöttél és zsigerből csinálod, el sem tudnád képzelni másképp. Ez nem véletlen. A számos előnye mellett ugyanis a mosi menő. Ez tény.

Vess egy pillantást a mi mosható pelenka kínálatunkra.

Fotógaléria

A kosár tartalma
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 350 RON
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 350 RON
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás